logo boomhut.nl
Boomhut.nl
peer meijs logo v3

Bouw je eigen boomhut: Het ontwerp

Heb jij altijd al van een boomhut in je tuin gedroomd? Maar weet je niet zo goed hoe je dat aan moet pakken? In de Boomhut Do it Yourself (DIY) legt boomhutbouwer Peer Meijs van boomhut.nl je stap voor stap uit hoe jij de vetste boomhut bouwt!

Hij helpt je met schetsen op schaal zodat jouw boomhut er precies zo uit komt te zien als in je fantasie Hij helpt je met het stoerste materiaal te kiezen, met zagen en timmeren en natuurlijk met het in elkaar zetten van de boomhut.

Schets jouw boomhut

Om zelf van jouw droomhut een boomhut te maken, begin je met het uitwerken van jouw fantasieën en dromen in een echte bouwtekening. Of je nou een boomhut tegen een boom maakt, of een boomhut op palen, jouw boomhut begint bij een schets.

Ontwerp van een boomhut

Je begint je schets met een kladblok of een stuk papier en een pen en gaat aan de slag met schetsen. Mocht je er niet helemaal uitkomen, zorg dat je iemand vraagt die wel kan tekenen. Om zo je te helpen met het vertalen van jouw dromen naar een tekening op papier.

Uitwerken van de schets

In deze aflevering combineert Peer de boomhutbouwer de schetsen en voegt handige elementen toe aan de boomhut zoals ramen voor extra lichtinval (een te donkere boomhut is niet prettig).  Onderstaand zie je de uitgewerkte schets.

Schets van de boomhut

Het ontwerp bestaat uit een boomhut op palen gevolgd door een vloer van hout. Op de achterzijde plaatsen we het huisje en laten we een terrasje aan de voorkant over. We plaatsen een puntdak op het huisje en maken een deur aan de voorkant en een raam aan de zijkant voor lichtinval. Vervolgens werken we het terrasje af met een houten hek en een boomstam opstapje.

 

Materiaalkeuze

Vervolgens gaan we in op de materiaalkeuze van de boomhut. Want natuurlijke houtproducten maken of kraken de boomhut. In dit geval hebben we gekozen voor een “rieten dak” en grove houten planken tegen elkaar voor de wanden. 

boomhut-hout-riet

Het riet is niet echt riet maar veel takken bij elkaar want wanneer je die in het groot ziet uitgerold ziet dat er heel gaaf uit.

 

Boomhut op schaal tekenen

Na het kiezen van het juiste materiaal tekent Peer de boomhut op schaal. Dit houdt in dat 10 centimeter op de tekening gelijkstaat aan 1 meter in het echt (schaal 1:10).

Boomhut op schaal tekenen

Heb je moeite met de boomhut op schaal te tekenen? Neem dan gerust eens contact met ons op voor advies.

Boomhut tekening op schaal

Tree house
Tree house