logo boomhut.nl
Boomhut.nl
peer meijs logo v3

Bouw je eigen boomhut: De Fundering

Heb jij altijd al van een boomhut in je tuin gedroomd? Maar weet je niet zo goed hoe je dat aan moet pakken? In de Boomhut Do it Yourself (DIY) legt boomhutbouwer Peer Meijs van boomhut.nl je stap voor stap uit hoe jij de vetste boomhut bouwt!

Hij helpt je met schetsen op schaal zodat jouw boomhut er precies zo uit komt te zien als in je fantasie Hij helpt je met het stoerste materiaal te kiezen, met zagen en timmeren en natuurlijk met het in elkaar zetten van de boomhut.

In de vorige aflevering van Bouw je eigen boomhut hebben we het idee van de boomhut uitgewerkt in een ontwerp.

In deze aflevering gaan we aan de slag met de fundering van de boomhut. Dit is de eerste stap in de uitwerking van jouw droomhut.

Let op: Zorg voor mankracht (helpende handjes) om aan de slag te gaan met het bouwen van de fundering. Want deze stap wordt pittig!

 

Het plan van de fundering

De fundering is de basis van de boomhut. Het is de basis van jouw boomhut die het volledige gewicht draagt en zorgt voor de stabiliteit van de hut. Op de fundering komt de vloer te liggen en in het voorbeeld gebruiken we 4 palen en balken en een vloer.

fundering-boomhut

Zorg ervoor dat je goed de afmetingen en afstanden tussen de palen in kaart brengt, wat het formaat van de vloer bepaald.

Hoe dik moet de balk voor de fundering zijn?

REKEN TIP VAN PEER:
Onze balken worden twee meter. Als die niet dik genoeg zijn, dan buigen ze door en daarmee zakt je boomhut.. In elkaar! En dat willen we natuurlijk niet.

Daarom is er een simpele rekensom om te bepalen hoe dik de balken dienen te worden:

Je neemt de lengte van de balken, in ons geval 2 meter, dat deel je door 2.  (2 /2 = 1). Dat antwoord doe je keer 10 en dan weet je hoe dik je balk moet worden in centimeters(1 x 10 = 10 cm). Bij ons voorbeeld dus 10 cm.

Hoe dik moet de balk van de fundering van de boomhut zijn

En let op: Meten is weten!

Let ook op de afstand tussen de balken in de fundering

Behalve de dikte van de balken die we gebruiken voor de fundering dien je ook op te letten op de afstand tussen de balken. Dit om te voorkomen dat de vloer inzakt. Als vuistregel houden we aan dat er nooit meer dan 60 cm ruimte tussen elke balk mag liggen.

zorg voor voldoende ruimte balken vloer

Nadat je het de voorbereidingen hebt getroffen is het tijd de palen en balken op maat te maken.

 

Tree house
Tree house